Lasse Bengtsson och Sanna Björling leder nya Studio DN


DN har i drygt två år arbetat med poddinnehåll i olika format, från populärkulturpodden Kulturkommissionen till dokumentärformatet DN Scoop, om tidningens stora avslöjanden. Studio DN har sedan 2018 varit ett veckomagasin på fredagar, cirka 40 minuter långt, men byter nu skepnad och får förstärkta resurser.

– Vi ser att behovet finns av ett lagom långt format tidigt på morgnarna, där man får en ordentlig fördjupning i ett ämne: det vi ser som dagens viktigaste nyhetsämne, säger Anna Åberg, chef för DN.se.

DN lanserade för drygt ett år sedan ”Lyssna på DN”: en avdelning i appen där allt ljudmaterial samlades, från poddar och ljudboksföljetonger till inlästa reportage med ljudbokskvalitet.

– Det här materialet är väldigt bra för att bygga starka användarvanor: vi ser en väldig hög lojalitet hos publiken som hittat till ljudinnehållet. Det stärker prenumerationsaffären och genererar mer trafik, säger Anna Åberg.

Den dagliga Studio DN-podden kommer att ledas av en programledare, som intervjuar en till två gäster som är experter på det ämne som avhandlas. En av programledarposterna är en nyrekrytering: Lasse Bengtsson, numera pensionär, men under många år nyhetsankare på TV4 Nyheterna och i Nyhetsmorgon.

– Lasse är en av de bästa poddröster jag kan tänka mig: trygg, välkomnande och oerhört kunnig på en mängd områden. Vi är otroligt glada för att han vill vara med och bygga upp det här, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och projektledare för DN:s poddsatsning.

Lasse Bengtsson blev i sin tur glad att få erbjudandet och att återgå till arbetslivet:

– Som läsare av Dagens Nyheter sedan barndomen, blev jag förstås glad att bli tillfrågad om Studio DN och hoppas kunna bidra med perspektiv och erfarenhet från nästan 50 års arbete som journalist. Den seriösa, faktabaserade journalistiken är mer betydelsefull än någonsin, I en tid med en extremt snabb och dramatisk nyhetsutveckling. Viktigt att DN satsar just nu, säger han.

Den andra programledaren för Studio DN blir Sanna Torén Björling, reporter på DN. Augustin Erba är redaktör och exekutiv producent för satsningen och Sabina Marmullakaj producent.

Både Sanna Torén Björling och Lasse Bengtsson har varit korrespondenter i USA och ett av veckans avsnitt, på torsdagar, kommer att fokusera på det kommande valet i USA.

– Vad som sker i USA påverkar hela världen, och DN följer utvecklingen nära, nu också som podd. När de är som bäst är poddar beroendeframkallande. Det är naturligtvis vårt mål, säger Sanna Torén Björling, som i år kommer ut med två böcker om USA.

Läs mer: Här hittar du DN:s podcaster

Läs mer: Så kan du lyssna på DN