Home EUROPEAN UNION FINLAND Myrsky on aiheuttanut tuhoja Suomessa – Lapissa hellekelit vaihtuivat lumisateeseen – Kotimaa

Myrsky on aiheuttanut tuhoja Suomessa – Lapissa hellekelit vaihtuivat lumisateeseen – Kotimaa

0
38
Myrsky on aiheuttanut tuhoja Suomessa – Lapissa hellekelit vaihtuivat lumisateeseen - Kotimaa


Matalapaineet toivat tiistaina Lapin tuntureille tuulahduksen talvea. Saana-tunturilla Kilpisjärvellä satoi tiistaiaamuna lunta ja lumisadetta ennustetaan myös keskiviikkoaamulle.

”Korkeimmilla tuntureilla on saattanut tulla lunta. Saana-tunturilla oli pakkasta vielä aamupäivän aikana, muilla tuntureilla 2–3 lämpöastetta”, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Lumikuuroja saattaa Kilpisjärven korkeimmilla paikoilla olla luvassa myös keskiviikkona ja torstaina.

Matalapaine jäähdyttää sään Lapissa niin, että maakunnan eteläosissakin lämpötila jää keskiviikkona alle kymmenen asteen.

Lapin tuntureilla lumikuurot eivät ole kesäisin harvinaisia.

”Varsinkin Kilpisjärven tuntureilla lunta tulee heinäkuussakin silloin tällöin. Ei se toki pitkäksi aikaa yleensä maahan jää”, sanoo Jokinen.

Jos lunta alkaa tulla heinäkuussa tuntureiden ulkopuolella, se on Jokisen mukaan harvinaisempaa.

Tällä viikolla sää ei mene niin kylmäksi Lapissakaan, että lunta sataisi muualla kuin Käsivarren tuntureissa.

Voimakas matalapaine yltyi myrskyksi tiistaina Itä-Suomessa. Tiistaina saatiin Etelä- ja Itä-Suomessa myös runsaita sateita.

Suurimmat sateet tulivat idässä ja tuuli oli erittäin kovaa. Tiistai jää viikon sateisimmaksi päiväksi Etelä- ja Itä-Suomessa.

”Tällaisia sateita ei hirveän usein kesässä tule. Keskiviikkona on vielä epävakaista ja sade- ja ukkoskuuroja, mutta välissä on poutaisiakin hetkiä”, kuvaa Jokinen.

Iltaseitsemän aikoihin tiistaina Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä, että myrskyn tuulet olivat aiheuttaneet runsaasti tuulivahinkoja.

Maa-alueilla puuskien nopeudeksi oli mitattu jopa 20 metriä sekunnissa. Lisäksi Joutsassa Keski-Suomessa päivän sadekertymä oli peräti 82 millimetriä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan puoli kahdeksan aikoihin tiistai-iltana Suomessa oli yli 30 000 sähkötöntä asiakasta.

Lapissa takana on poikkeuksellisen runsasluminen talvi ja sitä seuranneet keväiset tulvat.

Vedenpinnat ovat yhä keskimääräistä korkeammalla, mutta tämän viikon sateiden ei pitäisi tuoda merkittävää tulvauhkaa.

Lapin ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen sanoo kesäsateiden mahtuvan vesistöihin.

”Jos tämän vesimäärän olisi pudottanut silloin, kun lumet sulivat, suurtulva olisi saatu aikaiseksi”, Kämäräinen kuvaa.

Kesäkuun sateettomat viikot pelastivat Kämäräisen mukaan kuitenkin paljon. Vedenpinnat eivät enää nousseet.

”Tässä on mennyt kolmisen viikkoa, ettei ole juurikaan satanut. Kuukauden sateet rymähtävät nyt parissa päivässä”, Kämäräinen luonnehtii.

Jos vettä tulee tunturialueille paljon, se nostaa äkkiä vedenpintaa jokiuomissa. Kun kesäsää kuivahtaa, vedenpinta nopeasti myös laskee.

”Varsinkin tunturijoille on tyypillistä, että virtauman suuruus vaihtelee nopeasti”, kertoo Kämäräinen.

Vedenpinta on esimerkiksi säännöstellyllä Inarijärvellä keskimääräistä korkeammalla. Keskimääräistä korkeammalla myös Teno-joen vedenkorkeus.

”Sateiden takia sovittiin juuri venäläisten ja norjalaisten kanssa, että juoksutuksia nostatetaan. Niitä on pystytty laskemaan kevättulvan jälkeen, mutta nyt sademäärä on sen verran reipas, että ainakin yläpuolisilta voimalaitoksilta joudutaan ohijuoksuttamaan”, Kämäräinen sanoo.

Inarijärvi laskee Paatsjokea pitkin Jäämereen.Source link