Home EUROPE Moldova Guvernul român a aprobat un ajutor umanitar de 16,5 milioane de lei...

Guvernul român a aprobat un ajutor umanitar de 16,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru R. Moldova

Guvernul român a aprobat un ajutor umanitar de 16,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru R. Moldova


Premierul Ludovic Orban a declarat, astazi, ca Guvernul a alocat suma de 16, 5 milioane LEI pentru echipamente, materiale si medicamente “absolut necesare” pentru cetatenii din Republica Moldova. Orban a facut aceasta declaratie in fata sediului Executivului, acolo unde un convoi format din de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de statul roman Republicii Moldova drept sprijin in lupta impotriva epidemiei de coronavirus va pleca in curusul zilei de astazi din Piata Victoriei catre Iasi, cu destinatia Republica Moldova.

“Pe 6 mai 1900, in urma cu 30 ani, a avut loc trecerea libera a Prutului, a frontierei dintre Romania si Uniunea Sovietica, o manifestatie cunoscuta sub numele Podul de flori, manifestatie la care au particip pete 1 milion de romani de pe ambele maluri ale Prut, simbol al legaturilor puternice de fraternitate. Astazi aniversam 30 de ani de la acel moment simbolic, iar Guvernul Romaniei face un gest umanitar si de solidaritate pentru cetatentii din Republica Moldova, pentru sistemuld e sanatate din Republica Moldova pentru a-i ajuta intr-o situatie dificila”, a afirmat Orban.

In context, premierul a precizat ca, pe langa cei 16,5 milioane de lei oferiti din fondul de rezerva al Romaniei, Guvernul doneaza si 500.000 de masti FFP2, necesare pentru spitalele din Republica Moldova, 25.000 de combinezoane, 1.200 de flacone de Plachemir și 1.600 de flacoane de Caletra, “care pot să asigure un tratament pentru un numar dublu fata de numarul de cetateni infectati cu COVID-19 in Republica Moldova”.

Pe langa toate aceste materiale, Romania trimite si biocide, viziere, ochelari, respectiv “lucruri necesare pentru a asigura protectia personalului din sistemul de sanatate”.

Ludovic Orban a reaminti ca gestul de astazi vine dupa cel de saptamana trecuta, cand peste 50 de medici si cadre medicale au fost dislocate in Republica Moldova in virtutea eforturilor de tartare a pacinetilor infectati cu COVID-19: “Este un gest firesc pe care il facem si sper sa nu incerce unii sa-l exploateze politic. Este facut pentru cetatenii Republicii Moldova, indiferent ca sunt romani sau aa alta aparteneta etnica. Este un moment greu, sistemul de sanitate de acolo se confrunta cu mari probleme si lipusuri”.

Pe finalul discursului sustinut, premierul a tinut sa le multumeasca tuturor celor implicati in aceste actiuni “de fraternitate si solidaritate”, respectiv ministerlor Sanantatii, de Interne si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

realitatea.net

Copyright © 2006 – 2020 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Publicaţiei Periodice TIMPUL DE DIMINEAŢĂ

loading…

ZI ISTORICĂ! 6 mai 1990: Primul „POD DE FLORI” peste Prut (VIDEO - FOTO)

“Podul de flori” este denumirea a două acțiuni care s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor ’90 ai secolului XX, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. La aceste evenimente au fost…


( )

Citeşte tot articolul

Criza
6 Mai 2020, ora: 09:16

Defrişarea pădurilor ar putea sta la baza transmiterii coronavirusurilor de la animale la oameni

O nouă cercetare publicată în revista Landscape Ecology arată că pierderea habitatului prin defrişările excesive ale pădurilor ar putea favoriza contactul între animale şi oameni, dar şi transmiterea bolilor zoonotice, inclusiv COVID-19. Specialiştii în probleme de…


( )

Citeşte tot articolul

Ultima oră
6 Mai 2020, ora: 09:15

PROGNOZA METEO / Temperaturile SCAD azi și mâine, dar în weekend va fi din nou SOARE

De astăzi, vremea se răceşte simţitor. Meteorologii prognozează pentru ziua de miercuri şi joi temperaturi de cel mult 15 grade Celsius. Cerul va fi noros şi vor cădea ploi în toată ţara. În următoarele zile, maximele vor oscila între patru şi 16 grade.

Potrivit…


( )

Citeşte tot articolul

Actualitate
6 Mai 2020, ora: 09:07

Românofobul Chicu „are grijă” să informeze că ajutorul României „nu vine azi”

Lotul cu materiale și echipamente medicale oferit de Guvernul României, care urma să ajungă azi la Chișinău, se reține.


( )

Citeşte tot articolul

Actualitate
6 Mai 2020, ora: 09:04

Teste clinice pentru un vaccin anti-Covid-19 au început în Germania şi Statele Unite

Un vaccin dezvoltat în Germania şi Statele Unite a fost administrat unor pacienţi în SUA, au anunţat marţi companiile implicate, citate de DPA.


( )

Citeşte tot articolul

Moldova
6 Mai 2020, ora: 09:04

Guvernul Chicu a decis că autobuzele pot merge în continuare cu REVIZA TEHNICĂ expirată

Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale, prelungirea valabilității rapoartelor de inspecție tehnică periodică pentru vehiculele rutiere de tip autobuz. Astfel, inspecția tehnică a vehiculelor care a expirat după data de 12 martie…


( )

Citeşte tot articolul

Ultima oră
6 Mai 2020, ora: 08:53

Scene ireale pe o plajă din Spania! Un bărbat a ținut polițistul cu capul sub apă și e acuzat de tentativă de omor

Totul s-a întâmplat duminică, după ce trei persoane ar fi refuzat să părăsească o plajă din Ibiza și au intrat în conflict cu forțele de ordine.


( )

Citeşte tot articolul