Ako neko želi blokirati Ustav BiH, onda je legitimno da na pristojan način reagiramo


Nakon završetka sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, medijima se obratio Nikola Špirić, koji je rekao da su pratili stav RS. 

– I glasanje protiv i ne glasanje, to je isto. Legitimno je pravo da kolega Bećirović predlaže inicijative, ali politička piromanija nije korisna za BiH – rekao je Špirić.

Poslije njega obratio se Denis Bećirović, koji je rekao da je legitimno da se, ako imamo člana Predsjedništva koji ruši Ustav BiH, uradi nešto po tom pitanju.

– Predao sam amandman kako bi se pravni sistem što brže usklađivao s evropskim zakonima. Mislim da se trebamo okrenuti prema NATO članstvu i EU. Ako neko želi blokirati Ustav BiH, onda je legitimno da na pristojan način reagiramo. Dijalog se može voditi u institucijama BiH. Očekujem jasnu reakciju Tužilaštva BiH i OHR-a koji mora reagirati – rekao je Bećirović.

Zlatko Miletić je istakao da trebaju sjesti i razgovarati.

– U ovom trenutku ovakav raspored je potreban i mi smo dužni poštovati odluke Ustavnog suda. Moramo sjesti za jedan sto i dogovoriti se šta nam je činiti – rekao je Miletić.